Monday, September 5, 2011

Bertemu berduga..

Seperti aku cerita sblm ini.. baru jer 2 hari sampai rumah sebab abis blajar..
Isnin dan Selasa aku kena pergi temuduga.. 1 kat Kelana Jaya, satu lagi kat Tropicana..
Nak share sdkit pengalaman bertemu duga sebab first time ni.. hehe


Hari Isnin,22/8/2011 Western Digital, 3.00 P.M,
Aku smpai lbih kurang 2.00 kat Pejabat WD di bangunan P1, iaitu tempat untuk mendaftar sebelum pergi ke tmpt temuduga.. Tapi hujan sangat amat lebat.. sampai tak nampk jalan lansung..So, duduk dalam keta tak keluar..
.
.
Tungguu...tunggu..tungggu.. ah sudah dah kul 2.30ptg..nak tak nak kena keluar keta jugak pergi daftar..Amik payung.. trus keluar..bkak payung
.
.
Payung patah.. kesannya.. baju kemeja..tie..seluar slack..kasut..sume basah kuyup..
Jmpe penyambut tetamu.. awak ni berenang ker ?? cis..
.
.
Pastu pergi ke bangunan P3 untuk temuduga dalam kul 3.00, memang menepati masa betul.
Masuk2 di sambut dengan menjawap test.. Sangat susah test ni.. dah lah banyak giler soalan.. 1 jam je bagi..memang banyak termenung laaa.. hahaha

Pastu, aku kena start ditemuduga oleh 3 orang.., maybe ketua tuk department ni kot memulakan soalan
" Tell me about yourself.. "
" My name is Mohamad Razif Bin Abdul Rahim.. I am from Kota Damansara.. I have been traveling a lots during my study, from K.L to Perak, Perak to Johor.. Lastly from Johor to Melaka....bla bla blaaa... ZZZzzzz.. " 

Tah ape aku main belasah sepeking London.. tapi dorang angguk2.. Paham kot..
1 Penemuduga ni cam ketua antara semua.. sangat serius.. Lagi 2 orang cam ok jer..

Soalan mula2 mcam senang jer.. pastu amik kau.. tergagap2 aku nak jawap..
Bagi situasi company laa..bagi masalah dunia laa..Pastu design system cam assgment tapi die nak tgk on the spot.. Design computer laa.. IQ test aku kena gelak lagi.. Memang comfirm2 salah.. 

Pastu dh nak abis.. Dorang open soalan.. amik kau, aku plak bertubi tubi tanya.. Macam-macam aku tanya..
Ingatkan dorang cuak.. tgk2 dorang jawap senang jer.. haha siot tul

Pastu abis.. keluar dari department tu.. otak blur giler.. sakit pun ada..
Tgk jam.. 6.30ptg.. patut r blur.. 3 jam 30 minit kena perah otak..
Dahla puasa..

p/s: Innalillah, rupanya ada orang meninggal kena panah petir masa hujan tu.. sumber

Sunday, September 4, 2011

Belajar Sudah Abis Bro..

Lame giler tidak mengupdatekannyepun aku pnye blog.. hahaha
sebab utama adalah kerana terlalu sibuk dengan tugasan harian.. OK aku tipu, aku pemalas nak update sebenarnya..

Alhamdulillah, pada Jumaat 19/8/2011 yang lalu.. paper exam terakhir untuk Bachelor Of Industrial Electronic telah saya diduduki.. Ini bermakna usaha saya selama 4 thun telah sampai ke penghujungnya.. Masa untuk berehat seketika daripada menghadapi pelbagai rintangan semasa Degree.. Aku bleh katakan agak tough jgak la electronic engineering..

Next day(Sabtu), aku rush balik K.L sebab nak berehat letih tu angkut barang2 dari tingkat 2.. puasa plak tu..
Nasib baik Imam aku kuat.. klau tak aku dh bntai dah minum air paip kat toilet..

Alhamdulillah syukur, sehari jer berehat dekat rumah.. Isnin dan Selasa  22-23/8/2011 ade interview. Satu dekat Western Digital Kelana Jaya, satu lagi Advance Tech Communications dekat Tropicana, PJ..

WD sebagai Engineer under department Asia Application Engineering,
pastu AdvanceTech tu sebagai QA Engineer.. pdahal aku pun blur QA tu ape.. sebab dorang request resume aku dari JobMalaysia so aku send jerlah.. tgk2 die panggil interview..


Dah duduk umah ni mesti perut besar, oleh itu aku perlu cari futsal dgn segera.. Jom main.

p/s: penat jaga pemakanan masa 30 ari puasa.. raya hari first terus lupe.