Wednesday, April 29, 2009

Internet Slooww....

Bangun pagi, nak baca paper tpi internet sgtla slow.. Aduh, bleh tension aku dibuatnye..Igtkan mmg streamyx yg slow.. tpi setelah di troubleshoot..iaitu dengan mencabut cabel satu-satu smpai la menjumpai cabel yg menyebabkan internet slow.. So, aku bleh bwt kesimpulan Torrent mmg S**L..terutamanya yg mengunakan sharing network cam rumah aku ni.. Iaitu satu account streamyx dishare ramai-ramai..

Kitaorang actually sudah tetapkan ground rules..iaitu:

a) Klau nak download atas pukul 12 atau sme orang dh tido

b) Internet bayar sama-sama, so pengunaan di adalah sama rata..ini tidak bayar sama-sama tapi sorang jer nak pkai..

c) Respect others and you will be respect back..

                                                        Ini download speed sepatutnya

                                                     tapi ini yg kitaorang orang dapat

So, bayangkan kira-kira 545kbps hanya digunakan untuk satu computer shaja.. dh bakinya iaitu kira-kira 316kbps terpaksa berasak-asak berkongsi diantara 6 computer yang lain..

    1 Computer ----------545Kbps

    6 Computer yang lain-----316Kbps

    1 Computer yang lain-----316Kbps/6= 52.666Kbps

Bagi yg macam blur2 hah ape benda nombor ni.. Biskut ker ?? Roti Gardenia Peja Ker ?? Senang jer.. normal website yang biasanya dibuka, misalnya website Utusan Malaysia memerlukan kira-kira 150Kbps-200Kbps untuk loading.. So klau skit la Kbps maka..lagi slow la nak loading page..

 So, pasni comfirm ade org emo.. Oleh itu ,awal awal lagi aku ingin memohon maaf jika tersalah pilih bahasa sepanjang mengpost entri kali ini.. Ini bukan pandangan aku sorang.. tetapi adalah persepakatan bersama antara 6 orang yang lain.. jika tidak percaya berkenaan keslow-an internet tanyalah 6 orang yg lain itu.. termasuklah aku.. Thanks 

4 comments:

Imran Ariff Mohamed said...

gunakan port forward
dan ban je org yang tak reti kebahasa tu
ape yang payah nk paham
org yang pentingkan diri sendiri mndload nie
patut kasi dier masuk internet sorg sorg

Mohamad Razif Bin Abdul Rahim said...

mmg mmg.. aku nak port forward jer.. bg orang lain pnye dpat didahulukan berbanding dia..tpi aku x phm configuration dia..

Peja Pepejal said...

aik..roti gardenia aku pon ade?cipaaann...harharhar

Mohd Nasri Md. Nasir said...

ko lpe 1 lg..
main game on9..
ke xmain dh..hahaha