Monday, March 16, 2009

Football..Don't be too arrogant..

Last night, I watched one of the biggest games in BPL that is M.U vs Liverpool in front of my pc.. I used some sort of software that will able me to watch directly Barlay Premier League from my computer witout subsribe to any Astro package..I am not fans for both teams coz my blood is blue..n  Chelsea is my team.. but I really like M.U feel the pain when losing.. coz their fans and their team are too arrogant and cannot admit that others team are better then them..
I like to quote some of the best statement from lyn forum.. my lepak forum..hehe 
"bolehlah, main ngan 10 orang"

"nasib jer"

"Gerrard dive tadi"

"Ref berat sebelah"

"Ref silap, patut foul TOrres tadi"
"Bagi chance kat Liverpool menang, bosan dah menang"

"Silau, Ronaldo tak dapat nak concentrate"
One is great example, is that their own fans was boo Alex Ferguson n their fans leave the stadium early in the games.. Really respect fans from others team ecpecially from mid table team coz they never boo their own team.. instead they gived support till the end of the final wistle..
Chelsea won tonight against M.City.. hope this momentum will continue and keep pressure against Man.U..hope their will slip some point in future..
Below one is the funniest pic. I saw in the internet after M.U lost 4-1 to Liverpool..



Berhati-hati beri komen blog

Biasanya kita dengar blogger yang didakwa tetapi kini pemberi komen pun tidak terlepas dari hukuman jika melakukan kesalahan

PDRM memang boleh mengesan dari mana datangnya seseorang pelayar internet itu selagi mereka surfing dari ISP Malaysia dengan kerjasama ISP-ISP tersebut. Tak tahulah kalau surfing dengan identiti anonymous iaitu menggunakan web proxy luar negara.

Saya pernah terbaca dalam forum mengatakan PDRM mempunyai pakar-pakar forensik IT. Mereka boleh mengesan segala bukti walau pun komputer telah di format semula. Seperti juga handphone, walau pun sudah didelete sesuatu fail/sms masih ada pakar yang boleh mengoreknya semula.

Jadi, jagalah bahasa kita walaupun hanya memberi komen.

Enam pengunjung blog didakwa hina Sultan Perak 
Oleh NURUL AIN MOHD HUSSEIN

KUALA LUMPUR: Enam pengunjung laman blog didakwa di Mahkamah Sesyen di empat bandar utama hari ini kerana kesalahan menghantar komen menghina Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dalam laman blog.

Keenam-enam mereka didakwa di bawah Seksyen 233(1)(9) Akta Kommunikasi dan Multimedia 1998.


* Sumber Isuhangat

Tuesday, March 10, 2009

Hujung minggu yg memenatkan..



Setelah sekian lama penulis meninggalkan blog ini tanpa diberi sesuatu output kepada pembaca, maka penulis akan menceritakan serba sedikit perkara yg dilakukan oleh penulis pada hujung minggu..Pada 7,8,9 mac yg lalu.. merupakan minggu yg memenatkan bg penulis.. Apa tidaknya setiap hari ada shaja xtvt yg memenatkan bdan serta mengerah setiap anggota tubuh untuk melakukan sesuatu.. Penulis akan cuba menceritakan setiap xtvt yang berlansung didlam posting yg berbeza..diharap paca pembaca dapat memberikan penulis masa untuk menceritakan pengalaman penulis didalam blog penulis ini..

* Penulis merupakan bekas pelajar Kolej Matrikulasi Johor

(Trip 1) 7/3/09 Alor Gajah,Melaka

7.15 pagi: penulis sudah berada diperkarangan pondok pengawal murni untuk sama2 berkonvoi ke Kolej Teknologi Yayasan Alor Gajah untuk menghadirkan diri bagi mengikuti krusus pertama CIDB iaitu kelas teori.. bagi yg masih termangu dn tertanya-tanya menatang apakah CIDB itu, ia merupakan satu skim untuk melayakan diri kita untuk mempunyai lesan yg membenarkan dn mengesahkan keboleupayaan kita untuk melakukan sebarang pendawaian atau dlam bahasa jawanya "wiring".. keistimewaan CIDB ialah kita akan mempunyai satu card yg membolehkan kita dilindungi sepanjang masa, kerna card hijau tersebut menjadi pengantara antara pemilik kad dan syarikat insurans. 

7.15 pagi:penulis berkumpul dengan beberapa housemate penulis, tetapi seperti telah diduga janji melayu tetap tidak boleh dikikis dari jiwa masyarakat Melayu..

7.45 pagi: barulah kesemua pelajar turun, tetapi apakan daya hujan trun mencurah curah sehingga perjalan konvoi terpaksa ditangguh beberapa minit untuk memberi laluan kepada ujan yang sedang turun.

8.00 pagi: barulah semua bergerak menuju ke Alor Gajah diketuai oleh saudara K.K selaku pengarah program

 9.00 pagi: Tiba di Kolej Teknologi Yayasan Alor Gajah

                                  

9.15: Makan digerai berhampiran 

9.30 Kelas dimulakan dengan pengajar berbangsa India mengajar kami berkaitan dengan keselamatan dan aspek-aspek lain yg perlu diberi penekanan sewaktu berkerja.

12.30: Makan lagi, penulis makan di gerai Nasi Ayam yg dikatakan terhebat di Alor Gajah.. Tetapi rasanya hanyalah SGT BIASA..penulis masih binggung dan tidak tahu bagaimana pnduduk Alor Gajah mentafsirkan perkataan sedap untuk diaplikasikan didalam makanan..

                               

2.00 Kelas bersambung..

4.30 Pulang..

(Trip 2) 8/3/09 Batu Pahat,Johor

Trip kedua penulis pada hujung minggu ini adalah ke Batu Pahat, iaitu rumah rakan kelas penulis. Ini kerna kakaknya akan melansungkan perkhawinan. Mengikut teori perkhawinan jika terdapat kenduri kawin maka akan terdapat makan percuma..hehe
Perjalanan dimulakan jam 10.30 pagi setalah semuanya bersedia untuk menghadapi cabaran yg akan ditempuhi..

Penulis merasakan perjalanan ke rumah rakan penulis, merupakan perjalanan kearah keseksaan.. Cuaca pada hari tersebut sgt panas.. Sungguh panas sehinggakan kulit penulis mengalamai 'sun-burn' walaupun penulis telah cuba menghalang dengan sebaik mungkin.. Penulis merasakan penulis telah dibakar hidup-hidup pada hari tersebut..ibarat kata Karim Sik Waliam "ini baru panas dunia"..

Setelah tiba, penulis makan tanpa mempedulikan rakan lain akibat terlalu lapar dan kehausan.. makanan yg dihidangkan amat menyelarakan ditambah pula dengan teori kenduri kwin yg diceritakan pada awl2 tadi..

Kira-kira Jam 3 ptg barulah pengantin lelaki muncul, pada hemat penulis biasanya pengantin akan bersanding kira-kira jam 1.30-2.00 ptg.. tetapi sekali lagi janji melayu dpat dilihat dan diaplikasikan didalam kehidupan seharian..

       Mengisi minyak sebelum bergerak-gerak

                         Motor Penulis sedang beraksi

                  Internet, dunia tanpa sempadan


                    Berehat setelah melantak sakan

         Pasangan yang diraikan pada hari tersebut

                Motor penulis beraksi sewaktu pulang

(Trip 3) 9/3/09 Kolej Rahman Putra,UTM,Johor

Setelah penat dan terbakar pada hari sebelumnya..penulis meneruskan hujung minggu yang memenatkan ke UTM, Skudai.. ketika kebanyakan orang masih lena dibuai mimpi lebih-lebih lagi hari ini merupakan hari cuti Maulidur Rasul, penulis telah bangun kira-kira jam 5.45 pagi untuk bersiap ke UTM.. penganjur menetapkan bas akan bergerak tepat jam 6.30 pagi dari Kolej Kediaman Murni.. tetapi bwt kali ketiganya janji Melayu telah dapat dilihat pada pagi ini kerna bas tiba kira-kira jam 7.30 pagi.. 

Untuk pengetahuan pembaca..penulis telah mengikut Jawantankuasa Kolej Kediaman Murni mengadakan lawatan smbil belajar ke Kolej Rahman Putra untuk bertukar-tukar pendapat disamping mengeratkan hubungan silaturahim antara kedua-dua universiti iaitu UTeM dan UTM. tetapi jgn salah paham penulis hanyalah memenuhkan bas kerana penulis lansung tidak terlibat dalam hal ehwal pentadbiran asrama..

Cuaca pda hari ini sgt berlainan berbanding smalm, kerana hujan trun sepanjang hari hingga menyebabkan byk xtvt kami terpaksa dibatalkan, selain tidak dpat melwat bandaraya J.B akibat J.B ditengelami air..hanya dpat melwat Plaza Angsana..

Penulis tiba ke Kolej Kediaman Murni kira-kira jam 8.30 malam, dan keluar selepas setengah jam berikutnya untuk menghabiskan duit elaun sebanyak RM 15 di KFC..hehe 

                                   Berdiri dihapan sebuah RnR 

      Penulis sedang mengumpul kuasa di tangan

        Apa ni ?? Takde pon kat UTeM ?? kata rakan penulis

            Penulis sedang menghilangkan kebosanan

 Undilah saya, saya akan belanja saudara minum air suam

Sebuah alat yg meyediakan air seperti di Cofee Bean

                Save the cheerleader, save the world

              Lets play err..err badminton ??

   Rakan-rakan penulis yg ske membuang masa

Konvoi Keselamatan UTeM..

"KEMPEN. Seramai 1,000 pelajar dan kakitangan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah menyertai konvoi bermotosikal dalam usaha meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap keselamatan jalan raya baru-baru ini.

Konvoi sempena Kempen Keselamatan Jalan Raya UTeM 2009 itu turut membawa kira-kira 15,000 keping risalah mengenai langkah-langkah keselamatan dan etika semasa berada di jalan raya.

Risalah berkenaan seterusnya diedarkan oleh peserta konvoi di beberapa kawasan perumahan sekitar bandar Melaka untuk memberi kesedaran di kalangan orang ramai mengenai peraturan penggunaan jalan raya dengan lebih sistematik dan selamat."

dipetik dari arkib Akhbar Kosmo.. link

                                sebelum konvoi...

                           motor penulis sedang beraksi

                                        penulis 2 dari kanan

                 kanak-kanak ribena yang riang

       Tiba di Kompleks Sukan, untuk majlis perasmian